Гісса
Середовище Гісса використовується для диференціації мікроорганізмів за здатністю ферментувати цукри та спирти. Індикатор середовища, бромкрезоловий пурпуровий, при ферментації вуглеводу (спирту) та виділенні кислоти змінює забарвлення з фіолетового на жовте, що свідчить про здатність бактерій зброджувати даний вуглевод (спирт). Середовище напіврідке, посів здійснюється методом "проколювання" мікробіологічною петлею. Пробірки інкубують при 37°С протягом 24 годин, після чого оцінюють зміню кольору.
До складу середовища входить лише один певний вуглевод або спирт. Наразі, ТОВ "Фармактив" виробляє 12 найменувань середовища Гісса з наступними складовими:
- арабіноза
- глюкоза
- дульцит
- інозит
- ксилоза
- лактоза
- мальтоза
- манніт
- маноза
- рамноза
- сахароза
- сорбіт
Вісмут-сульфіт агар
Вісмут-сульфіт агар використовують для селективного виділення та диференціації сальмонели. Склад середовища спричиняє пригнічення росту сторонньої мікрофлори, а колонії які виросли мають зеленкувато-коричневий колір. При цьому стимулюється ріст сальмонел, а їх здатність до відновлення вісмуту дозволяє визначити їх за почорнінням колоній та середовища під ними. Посів здійснюється поверхневим методом, інкубація проводиться при 37°С протягом 48 годин.
Левіна
Середовище використовують для виділення та диференціації шигел. Індикаторний комплекс еозин-метиленовий синій зафарбовує колонії які ферментують лактозу темно-синій або фіолетовий колір (іноді практично чорний колір). Мікроорганізми, які не здатні ферментувати лактозу, ростуть у вигляді безбарвних колоній. Культивують засіяні чашки Петрі 37°С протягом 24 годин.
Мюллера-Хінтона
Поживне середовище використовують для проведення аналізу чутливості мікроорганізмів до лікарських речовин диско-дифузійним методом. Для проведення дослідження, середовище засівають "газоном" аналізуючої культури, після чого на поверхню поміщають диски з антибіотиками, не більше 6 шт. на чашку Петрі. Культивують при 37°С протягом 24 годин. Результати оцінюють за зонами затримки росту навколо дисків.
Окрім традиційного агару Мюллера-Хінтона, ми також виробляємо модифікацію з глюкозою та метиленовим синім, для проведення аналізу ефективності фунгіцидних (протигрибкових) препаратів.
Дані поживні середовища рекомендовані МОЗ України, Наказ № 167 від 05.04.2007, для визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів диско-дифузійним методом.
Таблиця №1. Агар Мюллера-Хінтона
Таблиця №2. Агар Мюллера-Хінтона для фунгіцидів