office@farmaktiv.com.ua

Тел/факс: +38(044) 32-33-777
Моб: +38(068) 770-77-71; +38(093) 770-77-71

Цитратний Агар Сіммонса

Мінеральний склад агару Сіммонса відповідає потребам мікроорганізмам. Але єдиним джерелом вуглецю у середовищі є цитрат у вигляді натрієвої солі. Завдяки цьому середовище сприяє росту лише цитрат-позитивних мікроорганізмів. При їх розвитку продукти життєдіяльності підвищують рН, що виявляється зміною кольору індикатора (бромтимоловий синій) з зеленого на синій. Аналіз проводиться протягом 72 годин, хоча попередні результати можна спостерігати вже через добу.

Олькеницького

Середовище Олькеницького, також відоме, як три-цукровий агар з сечовиною. Стерильне розплавлене середовище розливають у пробірки так, щоб при застиганні утворився заповнений "стовбчик" та "косяк" контактуючий з повітрям. Колір готового середовища червоний або помаранчевий. Посів культури проводиться проколюванням середовища мікробіологічною петлею до самого дна пробірки. Зразки культивують при 37°С протягом 24 годин, після чого оцінюють зміну зовнішнього вигляду середовища. За його допомогою можна виявити 5 показників:

Ферментація глюкози - жовтий "стовбчик";

Ферментація сахарози та (або) лактози - жовтий "косяк";

Утворення сірководню - почорніння;

Ферментація сечовини - малинове забарвлення;

Утворення газу - бульбашки в товщі агару.

Блікфельдта

Бульйон для накопичення молочнокислих бактерій та ідентифікації їх росту. Рідке поживне середовище характеризується високими ростовими якостями, завдяки чому сприяє швидкому розвитку молочнокислих бактерій. Інгібітори та селективні агенти відсутні, тому для роботи необхідна чиста культура. Індикатор бромкрезоловий пурпуровий виявляє утворення кислот (продуктів життєдіяльності бактерій) зміною забарвлення з фіолетового на жовтий.  Час культивування 48 годин при 37°С.

Лактобакагар

Лактобакагар - диференційне поживне середовище, яке стимулює ріст лактобактерій та інгібує сторонню мікрофлору. Поживна частина середовища включає складні органічні компоненти (пептон, екстракт дріжджів), вуглевод (глюкоза) та мінеральні додатки (магній, марганець). Точно вивірений склад оптимально постачає "вибагливим" лактобактеріям поживні речовини в необхідних концентраціях. При цьому солі органічних кислот (ацетат, цитрат) та низький рівень рН пригнічують розвиток сторонніх мікроорганізмів. Завдяки цьому можна визначити наявність лактобактерій у таких обнасісених зразках, як молочні та харчові продукти або випорожнення. Культивують зразки при 37°С протягом 48 годин в анаеростаті з газпакетом забезпечуючим концентрацію вуглекислого газу 5-10%.