Поживний агар
Поживний агар - це базове щільне поживне середовище, яке комплексно забезпечує ріст більшості бактерій. Воно використовується для діагностики зразків на присутні бактерії, для виділення окремих штамів та для різноманітних лабораторних досліджень. В складі відсутні інгібітори, а пептон та екстракт забезпечують мікроорганізми поживними речовинами для нарощування біомаси, виділення пігментів та інших характерних продуктів.
Поживний бульйон
Поживний бульйон - базове рідке поживне середовище. Підтримує ріст більшості бактерій та не має інгібуючої дії. Використовується для накопичення біомаси та дослідження продуктів життєдіяльності бактерій. Бульйон повністю забезпечує потреби мікроорганізмів у поживних речовинах та підтримує розвиток та продукування характерних сполук.
Ресселя
Середовище Ресселя, використовують для диференціації ентеробактерій, за здатністю ферментувати лактозу чи глюкозу. За результатами аналізу, бактерії поділяють на три групи: лактозоферментуючі, глюкозоферментуючі та бактерії, що не ферментують вуглеводи. Аналізують зразки через 19-20 годин, тому, що раніше вони можуть бути помилковими, у зв'язку з етапною ферментацією компонентів середовища. Обов'язково залишають одну контрольну пробірку (вихідний колір - зелений).
Малонат агар
Малонат агар - поживне середовище, де джерелом вуглецю є малонат натрію, а джерелом азоту - хлорид амонію. Інші джерела відсутні. Якщо бактерії здатні ферментувати такий субстрат вони вироблятимуть лужні продукти життєдіяльності. При цьому бромтимоловий синій, який входить до складу середовища, змінює колір із зеленого на синій.