Сольовий бульйон
Сольовий бульйон - рідке поживне середовище з високою концентрацією хлористого натрію. Така концентрація пригнічує ріст багатьох мікроорганізмів, проте не діє на стафілококів і надає їм виключні умови для розвитку. Накопичення проводиться протягом 42 годин при 37°С. Ефективність накопичення можна спостерігати наочно за помутнінням середовища.
Ентерокок агар
Ентерокок агар дозволяє селективно виділити ентерококи та ідентифікувати редукцію ТТХ (трифенілтетразолій хлористий). Селективний ефект досягаєтся завдяки присутності в складі середовища азиду натрію, який інгібує ріст грамнегативних та деяких грампозитивних бактерій. Бактерії здатні до редукції ТТХ накопичують всередині клітин формазан який надає колоніям червоного забарвлення. Культивування проводиться при 37°С протягом 48 годин.
Еритрит агар
Еритрит агар використовують для виділення бруцелл. Середовище являється поживною основою, яка забезпечує бактерії всіма необхідними речовинами. Крім того, тіамін та еритрит виступають факторами росту бруцелл. У лабораторній практиці можна додавати різноманітні антибіотики для надання середовищу селективних властивостей.
S-S-агар
S-S-агар, мається на увазі Shigella-Salmonella агар. Поживне середовище являє собою закордонний аналог "Бактоагару Плоскірєва". Відмінність полягає в сильнішому, іноді повному, інгібуванні супутньої мікрофлори. Крім того в SS-агарі не використовується йод. Селективними агентами при цьому виступають жовч, діамантовий зелений, тіосульфат. Поживне середовище також дозволяє виявити ферментацію лактози за почервонінням колоній та продукування сірководню за почорнінням.