Поживний агар Сабуро
Готове поживне середовище в складі має 4% глюкози, що оптимально для розвитку грибків та дріжджів. Пептон слугує джерелом азотних речовин, а дріжджовий екстракт інтенсифікує ріст забезпечуючи мікроорганізми готовими складними органічними сполуками. Крім "Поживного агару Сабуро" ми виробляємо "Поживний бульйон Сабуро", який за характеристиками є аналогічним, але відрізняється рідкою консистенцією.
Для зручності роботи, ми також випускаємо модифікацію середовища з додаванням хлорамфеніколу, що інгібує розвиток бактерій. Це зручно, зокрема, для проведення аналізу резистентності диско-дифузійним методом.
Таблиця №1. Поживний агар Сабуро
Таблиця №2. З хлорамфеніколем
Ацетатний агар
Ацетатний агар застосовують для диференціації за здатністю ферментувати ацетат. Завдяки тому, що ацетат в складі середовища є єдиним джерелом вуглецю, ріст бактерій, не здатних до його утилізації, пригнічується. В свою чергу бактерії, які його ферментують, у процесі своєї життєдіяльності продукують лужні сполуки. Присутність останніх в середовищі змінює його забарвлення з зеленого на синій. Культивують зразки при 37°С, остаточний результат оцінюють через 72 години, хоча зазвичай вже через 24 години реакція вже проходить. Тривалість культивування залежить від штаму, який аналізують.
Глюкозо-пептонне
Рідке поживне середовище, для накопичення ентеробактерій. Якісний склад середовища являє собою поживну базу для росту бактерій забезпечуючи їх всіма необхідними речовинами, в якості джерела вуглецю включено глюкозу, що дозволяє накопичувати широкий спектр мікроорганізмів. Їх розвиток окрім помутніння також легко виявити за зміною середовища із зеленого на жовте, а застосувавши скляний "поплавок" виявити утворення газу.
Кесслер
Середовище Кесслера використовують для виявлення в зразку кишкової палички. Це досягається за допомогою двох факторів поживного середовища. По-перше присутність жовчі пригнічує супутню не патогенну мікрофлору, кристалічний фіолетовий пригнічує грам-позитивні бактерії, а лактоза як єдине джерело вуглецю пригнічує бактерії які не здатні її ферментувати. По-друге застосування скляного "поплавка" дозволяє наочно виявити присутність коліформ за ознакою виділення газу.