office@farmaktiv.com.ua

Тел/факс: +38(044) 32-33-777
Моб: +38(068) 770-77-71; +38(093) 770-77-71

Поживний агар Сабуро

Готове поживне середовище в складі має 4% глюкози, що оптимально для розвитку грибків та дріжджів. Пептон слугує джерелом азотних речовин, а дріжджовий екстракт інтенсифікує ріст забезпечуючи мікроорганізми готовими складними органічними сполуками. Крім "Поживного агару Сабуро" ми виробляємо "Поживний бульйон Сабуро", який за характеристиками є аналогічним, але відрізняється рідкою консистенцією.

Для зручності роботи, ми також випускаємо модифікацію середовища з додаванням хлорамфеніколу, що інгібує розвиток бактерій. Це зручно, зокрема, для проведення аналізу резистентності диско-дифузійним методом.

 

Таблиця №1. Поживний агар Сабуро

 

Таблиця №2. З хлорамфеніколем

Ацетатний агар

Ацетатний агар застосовують для диференціації за здатністю ферментувати ацетат. Завдяки тому, що ацетат в складі середовища є єдиним джерелом вуглецю, ріст бактерій, не здатних до його утилізації, пригнічується. В свою чергу бактерії, які його ферментують, у процесі своєї життєдіяльності продукують лужні сполуки. Присутність останніх в середовищі змінює його забарвлення з зеленого на синій. Культивують зразки при 37°С, остаточний результат оцінюють через 72 години, хоча зазвичай вже через 24 години реакція вже проходить. Тривалість культивування залежить від штаму, який аналізують.

Глюкозо-пептонне

Рідке поживне середовище, для накопичення ентеробактерій. Якісний склад середовища являє собою поживну базу для росту бактерій забезпечуючи їх всіма необхідними речовинами, в якості джерела вуглецю включено глюкозу, що дозволяє накопичувати широкий спектр мікроорганізмів. Їх розвиток окрім помутніння також легко виявити за зміною середовища із зеленого на жовте, а застосувавши скляний "поплавок" виявити утворення газу.

Кесслер

Середовище Кесслера використовують для виявлення в зразку кишкової палички. Це досягається за допомогою двох факторів поживного середовища. По-перше присутність жовчі пригнічує супутню не патогенну мікрофлору, кристалічний фіолетовий пригнічує грам-позитивні бактерії, а лактоза як єдине джерело вуглецю пригнічує бактерії які не здатні її ферментувати. По-друге застосування скляного "поплавка" дозволяє наочно  виявити присутність коліформ за ознакою виділення газу.