Цитратний агар Крістенсена
Цитратний агар містить джерело вуглецю у вигляді цитрату. А наявність фенолового червоного дає змогу виявити ферментацію цитрату, по утворенню лужних продуктів життєдіяльності. На відміну від "голодного" мінерального Сіммонса, Крістенсен включає в себе деяку кількість глюкози, дріжджового екстракту та цистеїну. При цьому основним джерелом вуглецю все одно залишається цитрат і почервоніння середовища свідчить про його ферментацію.
Лактозо-пептонне
Середовище призначене для накопичення та ідентифікації росту коліформних бактерії. Розвиток мікроорганізмів супроводиться зміною забарвлення з зеленого на жовте, часто з виділенням газу. Джерелом вуглецю в середовищі є лактоза, тому можна вважати його частково селективним. Лактозонегативні бактерії також можуть розвиватись за рахунок інших складних органічних складових, але виключні умови накопичення мають лише бактерії здатні до ферментації лактози.
Поживний бульйон Сабуро
Поживне середовище забезпечує оптимальні умови розвитку дріжджів та грибків. Концентрація глюкози в готовому середовищі 4%. Пептон та дріжджовий екстракт забезпечують мікроорганізми азотними речовинами, вітамінами та факторами росту. Рідка структура середовища дозволяє накопичувати глибинну культуру.
Кода
Середовище Кода має селективні властивості до накопичення БГКП (бактерій групи кишкової палички). Селективність зумовлена наявністю сульфанолу (алкіларілсульфонат). Даний компонент виявляє інгібуючу дію до багатьох мікроорганізмів, проте не впливає на розвиток БГКП. Крім того ріст бактерій здатних до ферментації лактози супроводжується зміною забарвлення середовища із зеленого на жовте.
При приготуванні середовища слід зважати на те, що сульфанол провокує піноутворення, зокрема при кипінні.